Dansbeskrivningar


Att dansa är att leva! När vi dansar frigörs endorfiner som gör oss lyckliga, vi lär känna nya människor och dessutom så är det fantastiskt bra träning. EBBA är en dansklubb för alla – från nybörjare till tävlingsdansare. Nedan berättar vi mer om de mest populära danserna av vilka några finns i Ebbas aktuella kursutbud Det är nyttigt att prova olika dansstilar, det gör dig till en mer komplett dansare.

Vill du också lära dig? Här kan du läsa mer om EBBA:s aktuella kursutbud.

Bugg är en typisk svensk dans och är mycket populär på dansgolven. Buggen har inga fasta variationer utan är en improviserad dans där föraren för följaren så att olika snurrar och turer uppstår. Vid tävling bedöms dansen efter vissa grundregler, men mycket beror på herrens förning och damens följsamhet. I bugg är det inte tillåtet med akrobatik på tävlingar. EBBA har buggkurser på alla nivåer, från nybörjare till tävlingsträning. Vi har också många duktiga tävlingspar. Här kan du se en video till där EBBA:s instruktörer visar bugg.
Boogie Woogie är den av danserna som tidsmässigt följer Lindy Hop. Det är den senaste tävlingsdansen och dansas till 50-tals rock’n’roll musik. Dansstil och framförande ska väl spegla 50-talet. En stor skillnad från den tidens dans är dock att akrobatik inte är tillåtet. I stället koncentrerar sig modern Boogie Woogie på att vara en förbar pardans. Grundstegen i dansen löper över sex takslag, det vill säga en och en halv takt. De kan till exempel utföras med hjälp av två trippelsteg följt av två vanliga gåsteg.
Fox är tillsammans med bugg den vanligaste sällskapsdansen i Sverige och dansas till modern musik. Man kan dansa med en nära omfamnande fattning eller öppen. På dansbanorna väljer många också att lägga till gnuss det innebär att dansparet stödjer sina pannor lät mot varandra och i takt med fötternas förflyttning rullar pannorna mjukt mot varandra.
West Coast Swing är en av de danser som växer väldigt snabbt. Den har sina rötter i 40-talets Lindy Hop men under årens gång har dansen förändrats och utvecklats i takt med musiken som vi lyssnar på. Den kan dansas till många olika musikstilar så som Blues, Pop, R&B, Big Band, Soul osv. Dansens stil är väldigt ”smooth” och har mycket utrymme för musikanpassning för både följare och förare vilket gör att den upplevs levande och gör den rolig att dansa.
Lindy Hop som tidigare också benämnts Jitterbug, började dansas i slutet av 1920-talet i New York. Dansen sägs ha fått sitt namn efter svenskättlingen Charles Lindbergs berömda ”hopp” över Atlanten. Från början var det en foxtrotliknande dans med influenser från en rad olika danser. I dag förknippas tävlingsformen av Lindy Hop ofta med en spektakulär akrobatik. Akrobatiken bedöms dock i motsats till Rock’n’Roll endast som en variation i dansen. Det är därför viktigt att kasten är musikanpassade, så att paren får bra flyt i dansen. Globalt så omfattar Lindy Hop två dansstilar, Savoy Style Lindy Hop som utövas mest i Sverige, och Hollywood style Lindy Hop.

 
Dubbelbugg började som en dans i tävlingssammanhang 1982-1983. Sedan dess har det gått från ”bugg med två tjejer” till en formationsdans med mönsterbildande kombinationer.Som tävlingsgren har dubbelbuggen vuxit sig större än både Rock´n´Roll och Lindy Hop. Dansens koreografi är uppbyggd som ”frontdans”, vilket innebär att alla turer riktas mot en sida där domarna också är placerade under tävlingar.
Rock’n’ Roll bygger på väl inövad koreografi. Rock’n’ Roll är i högsta grad en publikinriktad dans, där akrobatik förekommer i olika svårighetsgrader.

Källa: Svenska Danssportförbundet och Wikipedia