Tävling


Intresserad att börja tävla?
Är du och din partner nyfikna på tävling? Vill ni verkligen utvecklas som dansare? Har Ni tävling i Er? Tycker Ni om att synas? Känner Ni för en adrenalinkick då och då? Om svar Ja på åtminstone två av dessa frågor, då ska Ni prova att vara med på tävlingsträningen.

EBBA Dansklubb är ansluten till Svenska Danssportförbundet (DSF) och tävlar i Bugg och Rock n Roll grenarna (BRR) som innefattar Bugg, Boogie Woogie, Lindy Hop och Rock n Roll. EBBA har 15 st (2023-04) licensierade dansare.

Tävling bedrivs på regional nivå (R), på nationell nivå (N) och på internationell nivå. Har man inte tävlat förut börjar man på R-nivån. Mer information om tävlingssystemet finns på DSF hemsida.

Mål
EBBA Dansklubbs tävlingsframgångar har varit många under årens lopp både i Sverige och internationellt. Vi har varit svenska mästare flera gånger om både individuellt och i lag, och varit utsedd till Sveriges bästa vuxenklubb.

Som i de flesta idrottsliga sammanhang så går det upp och ned. Under ett antal år har Ebba haft en nedgång i antalet tävlande. Nu vänder vi den trenden! Vi blir fler i tävlingsgruppen igen. Vi blir fler som åker ut och har kul tillsammans och hejar fram varandra på tävlingar. Vi blir fler par igen som är med i både regionala och i nationella sammanhang och vi räknar med att också SM-deltagandet växer igen gradvis.

Mål för en två-årshorisont är att återigen ha tävlingsdansare i alla vuxen- och +35-klasser i Bugg. En långsiktig strävan är att ha tävlande par med i alla åldersklasser i Bugg och Boogie Woogie.

 

 

Stipendium
EBBA DK har tillsammans med Kjell Perninge AB beslutat att instifta ett stipendium som en gång per år delas ut i samband med R-tävlingen EBBA BOUNCET.

Stipendiet ska tilldelas den klubb som det vinnande paret/trion tillhör i alla barn och ungdomsklasser under tävlingen. Skulle en sammanslagning ske av klasser, så utdelas stipendiet till de bäst placerade barn och ungdomspar/trio i respektive klass. Tillhör man dom tävlande olika klubbar så delas stipendiet i lika delar.

Syftet med stipendiet är att klubbar med barn och ungdomsverksamhet ska få ett ekonomiskt bidrag för att utveckla sin verksamhet för barn och ungdomar, genom att kunna tillföra aktiviteter som kan få både nuvarande och nya förmågor att känna glädjen för dans som motionsform och även tävlingsform.

Träning
Gruppträning
Tävlingsträningen i bugg förutsätter att Ni som par har en gemensam drivkraft och målbild med ert deltagande. Tävlingsträningen fokuserar på de viktigaste ingredienserna för framgång på tävlingsgolvet – takt, föra följa, puls och sväng samt dansanthet. Träningen bedrivs med individuella övningar, övningar i paret samt övningar i hela gruppen. Mental träning och träningsplanering är ett naturligt inslag under träningen.

Tävlingsträningen löper på terminsvis. Träningen är öppen både för extern partner till Ebbatävlare och för externa par som är nyfikna på och/eller har inriktningen att börja tävla för Ebba. Medlemskap är obligatoriskt för alla. Se i kursprogrammet för aktuella tider och priser.

Tävlingslicens krävs inte för att delta på tävlingsträningen. Det är okej att man känner sig för om man är ny i tävlingssammanhang eller har haft ett längre uppehåll, att man tränar kanske en termin, är med och tittar på några tävlingar och sedan skaffar licens och ger sig ut på tävlingsgolvet. Dock förväntas att Du/Ni är inställda på tävlingsdans från början. För motionsdans/socialdans har vi andra kurser att erbjuda.

Egen träning
Det förväntas att Ni som deltagare också tränar individuellt och i paret minst ytterligare en gång per vecka för att kunna tillvarata det material som gruppträningen erbjuder. Klubblokalen är tillgänglig för egen träning utanför de tider som är bokade i kalendern för kurser och annan verksamhet. Som aktiv tävlingsdansare för Ebba har du möjlighet att köpa en nyckeltagg för tillträde till lokalerna utanför schemalagd verksamhet.

Licensansökan
Ta del av antidopingbestämmelserna på Danssportförbundets hemsida:

Mejla tavling@ebba.se och berätta att du vill ha licens, om det är låg (regional) eller hög (nationell) nivå. Licensen kostar 50, resp 300 kronor per år. Meddela också att du läst och förstått antidopingbestämmelserna.

När vi godkänt licensen så kommer du att få ett mejl med inbetalningsuppgifter. Danssportförbundet godkänner licensen först när den är betald

Du ska själv se till att förnya licensen varje år om du vill det.

Anmälan till tävling

Swingweb (dans.se)
För att kunna söka upp och anmäla dig till tävling, hantera anmälningar, se övriga anmälda till en tävling mm så behöver du ett konto på dans.se.

Logga in på www.dans.se
Gå till Mina sidor->Tävling
OM du inte har tävlat med personer tidigare så måste du först se till att ni blir ett par (eller trio om det är dubbelbugg).
Till höger på den sidan kan du välja Lägg till Nytt par eller trio. Med den funktionen söker du fram din tävlingspartner
Överst på tävlingssidan väljer du Ny anmälan och därefter letar du fram rätt tävling och anmäler dig.

Du kan titta på vår tävlingsinformationssidan vilken status din anmälan har. Den är preliminär tills klubben godkänt anmälan, vilket vi brukar göra strax efter att anmälningstiden gått ut.
Tänk på att sista anmälningsdag kan vara många veckor innan tävlingen, för nationell tävling är det oftast 6 veckor innan.

Mejlinglista
För att få information om tävlingar och angelägenheter kring träningen måste du vara anmäld på mejlinglistan för tävlande.  Påbörja respektive avsluta din prenumeration på mejlinglistan genom att kontakta webfix@ebba.se.

Tävlingskalender, tävlingsregler, bestämmelser och reglementen
Detta hittar du enklast på DSF hemsida.

EBBAS tävlingar
EBBA-Bouncet är en Regional (R)-Tävling som vi håller i klubblokalen i Tullinge en gång årligen, vanligtvis på vårkanten. Omfattning av grenar på tävlingen bestäms år från år. Vår strävan är att alltid ha med alla åldersgrupper i bugg. Tävlingen är öppen för alla Sveriges dansare med lågnivålicens.

Klubbmästerskapet (KM) är en tävling för våra medlemmar och körs varje år på senhösten. Den omfattar vanligtvis bugg och Boogie Woogie med indelning i social nivå, tävlingsnivå R samt tävlingsnivå N. Dessutom brukar vi ha en öppen klass där man kan dansa vilken dans man vill individuellt, i par eller i trio, och där musiken kan bjuda på roliga överraskningar.

Jack n Jill är en tävling i bugg och fox för våra medlemmar där paren lottas ihop för varje heat. Jack n Jill brukar vi hålla varje år på våren.

Som aktiv i tävlingsgruppen hoppas vi att du vill vara delaktig i dessa arrangemang, och förstås gärna deltar på tävlingsgolvet.

Kontakt
Olle Eriksson har hand om administrationen för Ebbas tävlingsdansare. Du kan nå honom på: tavling@ebba.se